Damprem
Om het huis te isoleren worden er verschillende materialen gebruikt, waaronder damprem. Deze stof wordt aan de warme zijde van de constructie geplaatst om te voorkomen dat warme binnen lucht het huis verlaat. Op het moment dat het huis minimaal of niet geïsoleerd is, kan de warme binnenlucht gemakkelijk het huis verlaten. Hierdoor moet je verwarming harder werken om het huis warm te houden. Naast hogere stookkosten betekent dit ook nog een hogere CO2-uitstoot. Wanneer je je huis laat isoleren, maakt men vaak gebruik van damprem.
Wat is damprem precies?
De isolerende laag damprem wordt bij het isoleren van een huis vaak aan de warme kant van de constructie aangebracht. Het voorkomt dat de warme binnenlucht in de constructie gaat zitten en dat de warme lucht het huis verlaat. Het voordeel hiervan is dat de verwarming minder hard hoeft te draaien.
Een ander voordeel is dat warme lucht niet de constructie binnen komt. Dit betekent dat het niet de kans heeft om af te koelen in de constructie en daar te condenseren. Wanneer dit wel het geval is, is de kans op schimmels groot.
In de zomer is het een ander verhaal. De kans is dan namelijk groter op zomercondensatie. Om dit te voorkomen zou je damp-open kunnen bouwen aan de buitenzijde van de constructie. Hierdoor voorkom je condensatie via de buitenzijde van de isolatie.
Wat zijn de voordelen?
De voordelen zijn eigenlijk al kort opgenoemd, maar ze zijn zeker de moeite waard om ze nog een keer op te noemen. Met het isolerende damprem is het onmogelijk dat er condensatie in de bouwconstructie optreedt. Dit voorkomt schimmels en zorgt er ook nog eens voor dat de warmte die zich in je huis bevindt ook in het huis blijft.